Ztraceni v humanitní vzdělanosti: co s rozvrhem

Přechod ze střední školy na univerzitu může být krušná záležitost. Pakliže se jedná o přechod na Studium humanitní vzdělanosti, pak to může být ještě krušnější – sice vám nabídne úžasnou a nevídanou svobodu, ale ta má i své nevýhody. Není totiž nic jednoduššího než se v obrovských možnostech Studia humanitní vzdělanosti ztratit. Rádi bychom vám proto ve vašem tápání na prahu vysokoškolského studia trochu posvítili několika radami a tipy.



1) Kredity budou stačit!
Ať už máte jakoukoli rozvrhovou strategii, nikdy nesmíte zapomenout na to, že pro postup do dalšího ročníku potřebujete alespoň 50 kreditů (ovšem na normální tříletý průběh studia je třeba mít každý rok kreditů 60). To je pravidlo číslo jedna. Jakmile budete mít kreditů míň, byť byste všechny povinné předměty splnili na jedničku (a ovládali Sílu sebelíp), tak vám fakulta hezky zamává. To, že se doporučuje zapsat si cca 30 kreditů za semestr, má svoje důvody: když si zapíšete kreditů míň a jeden, dva předměty nesplníte (zpravidla ty, u kterých vám za zády nestojí vyučující s bičem), zázračný počet do padesáti nevyjde. A naopak: když si zapíšete předmětů o hodně víc, budete mít možná problém je všechny splnit.

2) Zápis a zápis nad limit předmětu
První zápis rozvrhu bývá zkušenost dramatická a nervy drásající. Proto zhluboka dýchejte a nelekejte se, pokud SIS spadne, to on prostě při zápisu dělá (kolují zvěsti, že ho programoval Karel IV.). Když se na nějaký předmět kvůli nedostatečné kapacitě nemůžete zapsat, nevěšte hlavu a napište vyučujícímu mail se zdvořilou (nikoli ostrou) prosbou o zapsání nad limit. Většinou to vyjde. A když vyučující neodpovídá, také nevěšte hlavu, zajděte na první hodinu a zeptejte se ho osobně. To také většinou vyjde a ještě se na vás třeba usměje. Kdo by nechtěl, aby se o jeho předmět studenti prali?

3) Pravidlo „zajít na první hodinu“
Jestliže máte pocit, že byste si nejraději zapsali všechno, tak si to klidně zapište, ale následně obejděte první hodiny a to, co se vám nebude líbit, si odhlašte (za to vás ostatní studenti budou milovat, protože jim nebudete zabírat místo). Na fakultě se počítá s tím, že takhle to budete dělat, a všichni jsou na to zvyklí. Nemusíte si připadat trapně, že na druhou hodinu už nepřijdete, je to normální. Pokud se bojíte si nějaký předmět zapsat, protože drakonické požadavky na jeho splnění uvedené v SISu vás budí hrůzou ze sna, pak také doporučujeme zajít na první hodinu. Někteří vyučující mívají tendenci studenty svými sylaby trochu děsit, ale zblízka to může vypadat podstatně lépe.

4) Co si zapsat?
To je velké dilema nejen pro prváky; pro ty je nakonec možná i menší, protože mají za první ročník neuvěřitelných 42 kreditů z povinných předmětů – toho si važte, už nikdy se to nebude opakovat. Záleží na vašich zálibách, aktuální nabídce i vašich časových možnostech (doporučujeme rubriku Moduly na stránkách SHV), ale je dobré vědět, že na fakultě jsou předměty vyloženě vhodné pro začínající studenty: např. Kořeny evropské tradice I. nebo Oikoumenou časem a prostorem I. aj. Pakliže už teď víte, že například na filosofii opravdu nemáte buňky, pak si zapište co nejdřív něco, co vám s ní pomůže (pomoci by měl také povinný Proseminář k interpretaci textu). Stejně tak u jakéhokoli jiného problému: jeden předmět může rozhodnout o vašich nervech i známkách o pár semestrů později (například Nácvik anglického překladu u Ověření jazykové kompetence).

Hlavně ale pamatujte na to, že spousta studentů před vámi tyto věci zvládla, takže to není tak hrozné, jak to může vypadat. Spousta studentů má bakalářské studium na FHS opravdu ráda a vy můžete být jeden z nich.

Tedy směle do toho, pevné nervy a hodně skvělých a nezapomenutelných předmětů!


Pozn. red.: Článek prošel aktualizací s ohledem na nová studijní pravidla dne 20. 9. 2018.

.....................................................

Ztraceni v humanitní vzdělanosti: užitečné tipy do studia

.....................................................

Komentáře