Onen děsivý dopis

Tento příspěvek se sice bude týkat jen malé části spolužáků, přesto mi však přišlo důležité ho sepsat, neboť může významně přispět k jejich duševní pohodě.

Nuže, o jaký dopis se jedná? O dopis s rudým proužkem. O dopis, který dostanete, jestliže jste studovali na bakaláře o rok déle a splnili státnice až v září. O dopis, ve kterém se dozvíte, že máte zaplatit poplatek za delší studium.

„Jak je to možné? Vždyť nechci studovat další semestr, mám přece po státnicích! A oni to musejí vědět, vždyť mě dokonce oslovují novým titulem!“
Lhůta bezplatných čtyř let se však nepočítá na semestry a nesouvisí s harmonogramem akademického roku. Rozhodující je datum zápisu do studia, který bývá zpravidla zkraje září. To, že jste nemohli chodit na přednášky, protože ještě nezačal semestr, je lhostejné.

Než se však oddáte spravedlivému rozhořčení a začnete na svou alma mater svolávat hromy, blesky či nějaké rozsáhlejší přírodní katastrofy, vězte, že to není zdaleka tak zlé, jak to vypadá.

Jestliže jste absolvovali studium nejpozději do jednoho měsíce ode dne vzniku poplatkové povinnosti, stačí podat žádost o přezkum a poplatek vám bude prominut. Příslušný formulář a další potřebné dokumenty (tabulka s přehledem důvodů pro prominutí poplatku) najdete na stránkách univerzity (body 8. a 9.). Pak už stačí jen vše vyplnit a odeslat a počkat si na happy end celé této podivné kauzy.

Zůstává už jen otázka, proč je tohle martyrium vůbec třeba. Pro univerzitu to znamená administrativní zátěž, o zátěži pro nervy dotyčných studentů nemluvě. Podívejme se však na to z té lepší stránky, kdo z vás si předtím vyzkoušel zúčastnit se správního řízení? Berme to jako další z cenných zkušeností, které nám naše škola poskytla.



Komentáře