Konec světa – aneb Když spadne Google

Prčic, proč se mi neotevírá Google vyhledávač? No super, a jak mám teď uvařit večeři, když nenajdu ten recept? Počkat, ale nejde ani Gmail, ani Blogger, ani nic. Asi zase blbne internet. Moment, ale vše ostatní jde dobře, jak je to možné?

Uplynula půlhodina. Pořád nic. Na Facebooku začínají naskakovat pohřební příspěvky typu: "Omlouváme se za dočasnou nedostupnost serveru: výpadek na straně Googlu". Konec světa. Armageddon. Po skleničce čaje a nějakém dobrém soustu ale člověka až urážlivě zákonitě a rychle napadne nějaká ta chytrá nebo dokonce filosofická myšlenka  je to až k neuvěření, jak strašně moc jsme závislí na Googlu. Přesněji řečeno, nejen na Googlu, ale hlavně na internetu, nemluvě o elektřině.

Konec světa aneb Když spadne Google

Celý ten náš postmoderní, supermoderní, hypermoderní, ultramoderní svět se drží na takové "maličkosti" jako je internet. Celá ta globalizace, komputerizace, "tekutá modernita", zrychlující se rytmus života – to vše, čemu náš učil Bauman, Giddens a další na fhsáčkých hodinách sociologie, je tak efemérní a zranitelné. Není to až k neuvěření? Není to tedy tak, že když nám vypadne internet (nebo nedej bože elektřina), vypnou se notebooky, telefony a další elektronické krámy, tak pro mnohé z nás bude skoro zbytečné chodit do školy nebo do práce? Přijdeme o spoustu "přátel" na Facebooku, svět se zas pěkně zpomalí a Čína pro nás bude stejně vzdálená jako mnoho desetiletí předtím. A celá ta velká bublina najednou praskne a my se konečně podíváme pravdě do očí…

Zdá se, že už ani ten čaj a ani to jídlo nestačí, asi je čas si jít odpočinout. Koneckonců, jak se správně říká, ráno je moudřejší večera. Mezitím ale aktualizuji stránku a… "ó zázrak", Google, Gmail, Blogger, YouTube a vše ostatní zas funguje. Hurá. I když po pravdě řečeno, ten konec světa byl skoro na dosah ruky.

Komentáře

  1. Jestli je pro autora technologický pokrok bublina, tak prosím...Nebo že by spíš praskla bublina s názvem "Vymejvání mozků na FHS"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Technologický pokrok pro autora není bublina a ani to netvrdí, diskuze je tudíž bezpředmětná.

      Vymazat
  2. Internet je v naší společnosti přirozenou součástí života. Vzhledem k jeho užitnosti není o nic větší důvod k tomu, se nad rolí jakou v našich životech hraje pohoršovat, než by byl k tomu, abychom kritizovali závislost člověka kupříkladu na dopravě. Nebo jste snad názoru, že je "až k neuvěření" že dnes už nechodíme všichni do školy pěšky? Nebo snad kritizujete jaká je pro lidi tragedie když nejede metro? Nebo že nedejbože používáme splachovacích záchodů? Vždyť to přeci dříve také nebylo, ach ten "zrychlující se rytmus života", dnes už si jen tak někdo nevyhodí své exkrementy na chodník. Člověk využívá velmi mnoha různých systémů a hmotných i nehmotných předmětů, které dříve nebyly dostupné a některé občas nefungují na 100%, případně padají. Tak to zkrátka je. Také se Vám jistě stalo, že vlivem mrazu prasklo potrubí a nešla Vám pitná voda. Ale psala jste tehdy článek o tom, jak jsou lidé závislí na vodovodech a kanalizacích? Pokud ano, opravte prosím můj omyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že chápu, co chcete říct, a v něčem s Vámi i souhlasím, jen bych upřesnila, že internet "nekritizuji" ani se nad tím "nepohoršuji" , že občas může spadnout, to je samozřejmě zcela pochopitelné (spíše jen uvažuji nad jednou dílčí situací). Jen si myslím, že např. na rozdíl od kanalizace, když už mluvíte o tak starých věcech, které existuje po tisíciletí, internet tady máme jen pár desetiletí. Tím chci říct, že je to něco, co právě teď ovlivňuje a v něčem nejspíše také mění naše životy, přitom my zatím příliš dobře nevíme, v čem a jak konkrétně. Jsme na to zvyklí a přijde nám to samozřejmé, ale ještě to zdaleka tak samozřejmé a jasné není (nemluvě o tom, že pro velkou část populace to vůbec není ani známé, ani samozřejmé). A proto je pro mě zajímavé zamyslet se nad něčím, co je aktuální a důležité. Ale každopádně díky za komentář, jsem za něj ráda.

      Vymazat

Okomentovat