Americký sen na Columbia University

Ticho a studijní klid se v knihovně Fakulty architektury Columbia University v New Yorku nenaruší právě často. Přesto, že jde o velkou knihovnu a uživatelů je poměrně mnoho, trvale tu vládne soustředěná atmosféra. A přesto. Najednou se, ne příliš hlasitě, zato neodbytně přihlásí o slovo požární poplach. Všichni uživatelé, já s nimi, jsou zvyklí, poklidně sbalí notebook a spořádaně se sunou k východu. Ty, kteří se až příliš zdržují, vlídně popožene paní ředitelka: „Je alarm, všichni musí odejít.“ Za pět minut je evakuováno a za družného hovoru všichni čekají, někdo s cigaretou, jiní s kávou, až bude po všem. Vedle kampusu je zatím vidět blyštivé a houkající požární vozy – kus obliby hasičů zde v Americe pochází určitě i z jejich krásných chromových a červených, modře blikajících aut.

New York, Amerika

Jenže klimax se nekoná. I tento poplach byl planý. Za dva týdny zde jsem zažil takové alarmy dva. Během minulé návštěvě před několika lety ještě více. Za hodinu jsou všichni zpět u stolů při studiu. Zvědavec by řekl, to zábavnější skončilo. Mně se však zdá, že tomu tak není.

New York, USA

S rychlostí, která je k neuvěření, se vše vrátí do starých kolejí píle a ambicí, což právě – a nikoli požární poplach – je to opravdu zajímavé. Sedím v této krásné staré knihovně a bezprostředně vnímám, že je tady atmosféra nastavená vysoce ambiciosně, pilně a bezprecedentně cílevědomě. Americký sen se tu nezdá snovou vidinou, ale viditelným světlem na konci tunelu studia. Studenti i učitelé sedí u mohutných dřevěných stolů s horami knih a všude cítím touhu po úspěchu, snahu něco dokázat a prosadit se. Zároveň tu ale ve vzduchu přímo visí, že úspěch je tu individuální, úspěch jednoho znamená, že na někoho druhého se ho již tolik nedostalo. Každý se tu dere sám za sebe; takto ostře to nevnímám ani, když chodím po ulicích Manhattanu, o Čechách ani nemluvě. Neodbytně tak přichází otázka, zda právě toto není v posledku to, co odlišuje špičková pracoviště od těch ostatních, motivace k výkonu a prostřednictvím něho k výsledkům a úspěchu. Work hard!

autor je odborný asistent na FHS UK, na Kolumbijské univerzitě v New Yorku pobýval v rámci programu Progres

Komentáře