Druhé adventní zastavení

Když jsem dnes zapaloval druhou, opět fialovou svíci adventního věnce, akorát za okny sněžilo. Tuto zimu vlastně poprvé pořádně. V kuchyni však bylo příjemné teplo z rozpálené trouby. Světlo svíček se přidalo ke stropnímu osvětlení a pomáhalo prorazit tmu útočící z venku do našich oken. Člověk je hned mnohem vděčnější za pevné stěny domova, které ho od zimy a tmy tam venku oddělují. Mám to štěstí, že jsem mohl rozžínat plamen svíček ve společnosti milujících lidí. Nemusí tomu však být vždycky tak. Mnoho lidí nemůže z různých důvodů trávit tyto sváteční chvíle ve společnosti svých milovaných. O to důležitější pro ně může být plamen této svíce.


Teplo domova, vůně cukroví a blízkost milovaných, právě to je, podle mě, symbol druhé svíčky. Pro mě voní skořicí, chvojím, františkem ale i kouřem z máminy cigarety. Té svíci se totiž říká „Betlémská“. Symbolizuje lásku a soudržnost. Je obrazem semknuté rodiny. Má nám připomínat všechny blízké, i ty, kteří nemohou být nyní s námi, ale zůstávají v našich srdcích. Hlavním poselstvím této svíčky je tak Láska. Láska, která překračuje hranice času i prostoru, naplňuje naše srdce a pomáhá nám oddělit zimu a tmu za okny od příjemného tepla našich blízkých. Vzpomeňte tak na ně, kdykoli budete svíčky znovu zapalovat.

.........................
.........................

Adventní věnec přeci nezapalujeme jen proto, že „se to tak dělá,“ nebo z módního rozmaru. Naopak. Má nám pomoci uvědomit si to podstatné v našem životě. Má být oporou v těžkých chvílích. Proto i když my sami nemůžeme být s našimi blízkými, zapalme si adventní věnec a vzpomeňme na ty, kteří nám jsou nejbližší. Činí se tak totiž na památku těch, kteří již nejsou mezi námi, ale kteří stále jsou. Zářící a živí.

Komentáře