Idealizace Islandu a Islanďanů

Island se v dnešní době těší pověsti ráje pro dobrodruhy – nekonečná samota, polární záře, téměř nevyslovitelná jména, která trápí zpravodajce po celém světě, horké prameny, ledovce, velryby a spoustu dalšího. Island je zárukou pro dokonalé fotografie. Všechny tyhle věci Island idealizují. Není se však čemu divit. Turisté si většinou pronajmou auto, pokusí se procestovat co nejvíce to jde, a po dvou až třech týdnech se vrací domů bez toho, aniž by prohodili jediné slovo s místními. Jenže je tomu skutečně tak? Je Island ráj na zemi?

Island

Chtěl bych se na Island podívat trochu víc kriticky, přiblížit to, o čem se moc nemluví. Věřím, že je tomu jako se vším – je potřeba podívat se na druhou stranu mince, je potřeba problém posoudit ze všech možných úhlů pohledu. K tomu mi pomohly velmi dobré předměty nabízené studentům na Erasmu – Islandská historie a Islandská kultura.

Island

Málo lidé ví, že ještě před sto lety byl Island jednou z nejchudších zemí na světě. Islanďané byli vždycky závislí na tom, co si sami vyrobili, vypěstovali, vylovili (mám na mysli rybolov, protože k ulovení tam není skoro nic), nebo na tom, co dovezli obchodníci povětšinou z Dánska nebo z Norska. Celé rodiny přežívaly v bídných drnových chýších a snažily se vzdorovat neustálým nástrahám nevyzpytatelného počasí, lavinám, záplavám a v neposlední řadě i výbuchům sopek.

Co se stalo, že je Island tam, kde je? Začalo to světovými válkami. Islanďané je dokonce občas nazývají Zlaté války. Strategická poloha vyvolala vzrůst poptávky po rybách, po produktech z ovcí, kterých je na Islandu požehnaně, připlula armáda ze Spojených států, z Velké Británie, vojáci chtěli mít vyprané uniformy a vejce se slaninou k snídani. Najednou mohl skoro každý malý farmář stavět dům z cihel a pít Coca-Colu. Přišly veliké investice do rozvoje vzdělání, kultury, infrastruktury a dalšího. „Problém“ nastal ve chvíli, kdy války skončily a nikdo už nebyl schopen platit vysoké ceny za islandské produkty, a tak musel obrovský boom na chvíli ustat. Armáda Spojených států však na Islandu zčásti zůstala kvůli studené válce. Možná i díky tomu dnes vypadá Reykjavík spíš jako město ve Spojených státech než v Evropě – podobné zboží, podobná auta, podobné trendy…

A jak se na tom Island teď? Již na přelomu tisíciletí se vyrovnal počet turistů počtu obyvatel. Obrovský boom ale nepřináší jen pozitivní věci – bankovní krize v roce 2008 Island přivedla téměř k bankrotu. Rok 2010 zase díky výbuchu sopky Eyafjallajökull a nádherným leteckým záběrům ve všech médiích na světě upoutal velkou pozornost, letos se počet turistů odhaduje na necelé 2 miliony. Turismus tvoří podstatnou část HDP a Islanďané jsou si toho náležitě vědomi. Nejznámější a také nejdostupnější okruh zvaný „Golden Circle“ nese své jméno díky obrovským výdělkům, lov velryb a papuchalků probíhá skoro výhradně kvůli turistům, nákupy nemovitostí za účelem poskytování ubytování turistům téměř neumožňuje mladým lidem bydlet „ve svém“. Lidé se snaží vydělat na všem a až příliš často při tom zapomínají na morálku. Jenže ne všichni lidé mají k těmto výdělkům přístup. Tito lidé pak vidí pouze kvanta neukázněných turistů, všudypřítomné hotely, nepořádek, zvyšování cen a korupce (v roce 2016 se umístili na 14. místě ze 176) a podobně.


...............................
...............................
...............................
...............................

...............................

Island je skutečně překrásná země plná milých lidí, jedna z vůdčích zemí co do emancipace, nicméně nelze přehlížet problematické důsledky turismu. Stejně tak, jako je to země kontrastů, země ledu a ohně, země barev, tak je to země plná kontroverze.

David Jelínek
student bakalářského oboru Studium humanitní vzdělanosti na FHS UK, nyní pobývá na studijním zahraničním pobytu na Islandu v rámci programu Erasmus+

Komentáře