Třetí adventní zastavení

Radost. To je znamení tohoto adventního týdne. A také význam třetí adventní svíce s tradičně růžovou barvou. Nazývá se svící „pastýřskou.“ Podle jiného výkladu se jmenuje také Gaudete – radujte se.  Jedná se narážku na slova apoštola Pavla, když říká: „Radujte se stále v Pánu, opakuji, radujte se! Pán je blízko!“



I my tento týden cítíme, že Vánoce jsou již za rohem. Kdo nestihl nakoupit dárky, shání teď. Nákupní centra praskají ve švech. Lidé jsou nervózní a pomalu se tak vytrácí ona zmiňovaná radost. Přeplněná parkoviště, hlava na hlavě, fronty u pokladen. Vždyť je toho tolik, co se musí stihnout. Koupit kapra, koupit a ozdobit stromeček, připravit salát, obalit řízky, dokoupit a zabalit dárky, uklidit doma, vyvěsit výzdobu, ozdobit perníčky… Proboha stop!


.........................
První adventní zastavení
.........................
..........................

 Nechme kapra ještě chvíli plavat. Nechme plavat i to ostatní. Zastavme se a zkusme si užít ten první sníh tam za oknem. Užijme si radost, kterou můžeme svým blízkým udělat. A nejen jim. Zkuste se příště v té frontě ve velkém „nákupáku“ na toho otravného nervózního člověka vedle usmát. Neoplácet zlé zlým. Zkusme býti radostnými, i když k tomu nemáme důvod.  Vždyť o to přece jde. Nejen o Vánocích, ale po celý rok. Po celý život. Vždyť mnohdy je to to poslední, co máme.

Komentáře