Fakulta hledání smyslu aneb Obrana FHSákova

Věřím tomu, že téměř každý z mých spolužáků se potýká s velmi podobnou situací. Po maturitě se celá třída rozprchla do všemožných zákoutí dnešního světa, někdo na svou vysněnou školu, jiný rovnou do vysněné práce, další rovnou na úřad práce. A já? Vzhledem k tomu, jaká zpětná vazba se mi dostala od okolí, to vypadá, že jen na jakousi přestupní stanici k úřadu práce. „FHS, Davide? Co to je? Co z tebe bude? A čím se jako budeš živit?“ ptá se mě paní doktorka. „Filosofie? Historie? Vždyť ty jsi byl vždycky tak šikovný.“ „Ha ha, FHS? Tak, kam ses nedostal?“ ptá se mě zase kamarádka, která si užívá studium na FTVS.

Fakulta hledání smyslu aneb Obrana FHSákova

Vtípky a posměšky na naši fakultu už jsou mi skoro denním chlebem. Na pivu se Spolkem zjišťuji, že v tom nejsem sám. Taky se dobře zasmějeme tomu, jak si každý našel svůj specifický způsob, jak z toho vybruslit. Jako kdybychom doopravdy přistoupili na to, že studium na FHS nás zbavuje hrdosti. Jako kdybychom se smířili s tím, že lidé z „prestižnějších“ fakult a univerzit se po nás mohou vozit. A kvůli čemu vlastně? Protože jejich obory přijímají méně lidí? Protože třeba někteří z nich mají náročnější přijímací zkoušky? Ze zvědavosti jsem se musel začít ptát lidí, odkud vlastně pramení tahle kritika. Jejich odpovědi byly různé – vesměs to byla holá nevědomost. Ti lidé prostě nevědí, co se na FHS vůbec odehrává, a kritizují, protože to někde slyšeli. Začal jsem tedy pátrat, odkud všichni tihle nutně chytřejší lidé z jiných škol berou tu potřebu vynášet soudy nad naší fakultou. Dobral jsem se velmi zajímavých výsledků.

Je to střelba z vlastních řad! Samozřejmě nechci generalizovat, nicméně velmi silný proud kritiky se nese od vesměs neúspěšných studentů FHS. Ale není se čemu divit. Vždyť jakmile mladý člověk zjistí, že se na vysoké škole třeba nepíše docházka a nemusí každý den ráno vstávat do školy, jak tomu byl zvyklý po nejméně třináct let, prostě nutně zleniví a zpohodlní, pokud nemá morálku a disciplínu. Jenže je ona kritika skutečně na místě? Podívejme se na to z jiného pohledu. Studium na FHS je vcelku volné, každý si musí navolit své předměty sám, povinné zkoušky prostě nestačí. Jistě jsou předměty obtížnější a předměty snazší, ale každému vyhovuje něco jiného – někdo radši vykládá Kanta a někdo se raději prochází po galeriích. Vždycky ale platí jedno – každý si předměty volí sám. Co z toho tedy plyne? Že onen kritik prohlašující „na FHS se bavíte s papoušky a koukáte na porno!“ kritizuje sám sebe. Jsou to zcela evidentně zhrzení lidé, kteří nezvládli uchopit odpovědnost do vlastních rukou. Studium na FHS si sestavuje každý sám, a tedy není na místě kritika instituce, která tuto možnost nabízí, nicméně kritika sebe sama.

Měl jsem možnost bavit se s pár absolventy naší fakulty a byl jsem ohromen. Ti lidé mi přišli opravdu vzdělaní, disciplinovaní, a dokonce i ambiciózní (což spoustě studentů bohužel chybí). Měl jsem možnost v rámci Erasmu porovnat své vzdělání a svůj rozhled se studenty z universit jakými jsou Stanford, Cambridge nebo Chicago a světe div se, v mnohém jsem je předčil. Jsem hrdým studentem FHS a až se mě příště někdo zeptá, co že to tam vlastně dělám, sebevědomě odpovím, že se vzdělávám.

David Jelínek
student 3. ročníku bakalářského oboru Studium humanitní vzdělanosti na FHS UK

Komentáře