Pro koho se FHS nehodí

Ať už patříte ke skalním fanouškům Fakulty humanitních studií nebo k jejím zarytým odpůrcům, myslím, že na jedné věci se shodneme. FHS není škola pro každého. Nezvykle velké procento studentů, kteří jsou vyhozeni ze studia nebo z něj sami odcházejí, to dokazuje více než přesvědčivě. Liberální systém studia je, lapidárně řečeno, zkrátka úplně jiný, než na co jsme odevšad zvyklí, a ne každý se s tím dokáže vyrovnat. Jelikož se blíží čas podávání přihlášek, myslím, že je na čase podívat se pravdě do očí. Pro koho FHS nemusí být tou správnou volbou?

Pro koho se FHS nehodí


1) Pevně rozhodnutí

Pakliže již několik let máte zcela jasno v tom, že chcete opravdu a jedině studovat například egyptologii, pak pro vás studium na FHS nejspíš bude představovat pouze překážku na cestě k vytouženému cíli. Jestliže vidíte svou budoucnost ve studiu velmi úzce specializovaného oboru a nechcete se zabývat ničím jiným, držíme vám palce, ale to je tak jediné, co pro vás můžeme udělat. Pokud vás naopak zajímá převážně jedna humanitní disciplína, ale rádi byste získali i širší rozhled a kontext, nebo ještě vůbec nejste rozhodnutí, pak je situace zcela jiná – vám fakulta může nabídnout mnoho.

2) Chronicky nedisciplinovaní

Měli jste vždycky problém s time-managementem a nedokážete udělat vůbec nic, pakliže nad vámi někdo opravdu hlasitě nepráská bičem? Zvažte, jestli je pro vás FHS ta správná volba. Tady totiž bičem nepráská nikdo a veškerá odpovědnost spočívá na vašich ramenou. Pakliže si nebudete schopni zorganizovat čas alespoň nějak, nejspíš to nedopadne dobře. Přeci jen přečíst tři tisíce stránek za tři dny… každý máme svoje meze. Na druhou stranu může být FHS skvělá příležitost, jak se samostatné práci a sebeorganizaci naučit. Osobně tuhle schopnost vidím jako jeden z velkých pokladů, které fakulta nabízí.

3) Lovci levných titulů

Maturita se blíží a vy byste rádi nějaký ten vysokoškolský titul, je vám celkem jedno z čeho, hlavně aby to nebylo moc namáhavé. Jestli jste se v tomhle popisu poznali, obejděte FHS obloukem. Zdejší bakalářské studium je totiž namáhavé opravdu, ale opravdu dost. FHS nabízí mnohé těm, kdo o to stojí a usilují, ale jestli něco nenabízí, tak je to spousta volného času a titul zadarmo. Pověstem navzdory.

Nenašli jste se v ani jedné ze jmenovaných kategorií? Pak máme dobrou zprávu: FHS pro vás může být ideální volbou. Zejména, jestli nevíte ještě tak docela jistě, kterou z humanitních disciplín zvolit, rádi byste získali všeobecný přehled, nechali se inspirovat a věnovali se do hloubky tomu, co vás baví, naučili se samostatnosti, flexibilitě a kritickému myšlení. To všechno vám FHS může dát. Nejsou to ale dary pro každého – a my jsme poslední, kdo by to chtěl popírat.

Komentáře