Reykjavík – noční život a festival Icelandic Airwaves

Když jsem odjížděl na Erasmus do Reykjavíku, byl jsem smířený s tím, že jde o vcelku malé město a zabavit se nejspíš budu muset v knihovně. V Reykjavické aglomeraci žije dohromady něco málo přes 200 tisíc lidí a centrum samotné není nijak oslnivě velké.

Island, Erasmus

Po pár večerech strávených u piva ve „Studentském sklepě“ (Studentakjallarin – univerzitní restaurace a hospoda) jsme se s kamarády odhodlali vyrazit do centra nočního života a zároveň hlavní nákupní ulice Laugaverug. K mému překvapení byly ulice plné hlučných Islanďanů v tričkách a vysmátých Islanďanek v sukních a podpatcích, zatímco my jsme si hřáli ruce v kapsách od kabátů. Podle kouřících skupinek a dunící hudby bylo velmi snadné rozpoznat vstup do nočních klubů. A že jich tu není málo. Vyzkoušeli jsme tedy náhodně vybrat jeden z nich a nechat se unášet vírem nočního života. Vír to vskutku je. Hlavně pro vaši peněženku – 250 Kč za nejlevnější „pivo“. To byl oproti poloviční ceně ve „Sklepě“ docela šok. Po pár týdnech jsme však našli způsob, jak si občas užít i nočního života a nemuset zároveň žádat o hypotéku. Trik je jednoduchý – když chce člověk pít, musí to udělat nejlépe u někoho doma. Později už si to mohou dovolit akorát šťastlivci ze západní Evropy.

...............................
...............................
...............................
...............................
...............................

Jenže Reykjavík nejsou jen nezřízené pitky a 80’s muzika. Místní si potrpí na kulturu. Každý týden na sociálních sítích narazím na nespočet koncertů, vernisáží a dalších akcí. A když si dá člověk trochu práce a přeloží si popisky v islandštině, narazí dost často i na slovíčko „FREE“ nebo ještě lepší slovní spojení „FREE BEER“. To se člověku v situaci, kdy mu stipendium nepokryje ani ubytování, doslova rozzáří oči.

Dá se říct, že hlavní událostí podzimu je pak hudební festival Iceland Airwaves. Lidé z různých koutů světa se sjíždějí na největší hudební festival Islandu. Když jsem poprvé uviděl účinkující, byl jsem skutečně nadšený. Jakmile jsem ale spatřil cenu, udělalo se mi trošku nevolno. Něco přes tři tisíce korun, a to ani není jisté, že se dostanete na ta největší lákadla například v podobě Mumford & Sons. Naštěstí tento festival myslí i na lidi, kteří raději takovou částku investují do stravy na dobrý měsíc až měsíc a půl. Jde o tzv. „off venue“ část tohoto festivalu, při které hrají, troufám si říct, až stovky zejména islandských muzikantů zdarma. A co víc, hrají na velmi zajímavých místech – například v second handech, v kavárnách, v pivovarech nebo ve skladech. Má to však malou nevýhodu. O spoustě z těchto interpretů svět prostě neví a je těžké najít ukázky z jejich tvorby. Rozhodl jsem se tedy ponořit do tajů nesrozumitelného jazyka a podivné kultury a byl jsem velmi mile překvapen. Složení publika bylo na můj styl spíše netradiční. Dobrou třetinu tvořily malé děti ve věku pěti až dvanácti let. Druhou vlnou byli obyčejně dospělí lidé přibližně mezi dvaceti až čtyřiceti lety – mnoho z nich s velmi malými dětmi na zádech (někteří jim alespoň nasadili protihluková sluchátka). No a nemalou část publika tvořili lidé od středního věku až po opravdu úctyhodný věk. Muzika byla skvělá. Drtivá většina interpretů byli mladí umělci, dost často to byl rap nebo elektronická muzika, povedlo se mi dokonce poslechnout si kapelu z Faerských ostrovů.

Ačkoli se tak nemusí Reykjavík na první pohled tvářit, je to město velice živé a kulturní, troufám si tvrdit, že každý si zde najde své. A co je na třešničkou na dortu? Cestu domů vám může zpříjemnit éterický vílí tanec polární záře. A to už stojí za to nejezdit taxíkem a mrznout.

Island


David Jelínek

student bakalářského oboru Studium humanitní vzdělanosti na FHS UK, nyní pobývá na studijním zahraničním pobytu na Islandu v rámci programu Erasmus+

Komentáře