Kingdom Come: Deliverance – Může být hra učebnicí?

Dost často slýcháme, jak jsou počítačové hry pro výchovu nebezpečné. Odborníci se neustále přou o míře jejich škodlivosti. Vzbuzují prý agresi, odvádí od učení a tak dále. Mohou však být i přínosem? A je vůbec v možnostech a cílech hry učit?
                                        
O škole hrou přece mluví i Komenský a považujeme ji za jeden z prostředků pro vzdělávání našich dětí. Hra člověka pohltí do svého světa a možná díky tomu se k němu informace dostávají lépe. Lze však hrou učit i dospělého člověka? Kladou si hry vůbec takové nároky?

Pohled na město Skalice

Myslím, že stojí za to doporučit Vaší pozornosti plod našich českých luhů a hájů, který v době nedávno minulé spatřil světlo světa. Jedná se totiž o hru, která si právě takový nárok – vzdělávat – klade. Hra Kingdom Come: Deliverance využívá své schopnosti vtáhnout člověka do svého děje a zavede ho do věrně zpracovaného středověkého Posázaví 15. století. Krajina je modelována podle reálné předlohy, města a vesnice, kterými zde hlavní postava prochází, jsou reálná a mnoho z nich se dodnes nachází na svém místě. Na hře pracovala i skupina historiků. Díky nim je prostředí velmi věrné, a to až do té míry, že by mohlo sloužit právě jako výukový materiál. Fresky v kostelích odpovídají stylem i barevností své době, architektura budov je dobová, tisíce kusů dobového oblečení, snaha o reálné bojové techniky a to vše doplňuje velké množství textů, které si opravdu kladou za cíl vzdělat. Atmosféru dokáže skvěle podkreslit i hudba. Orchestrální část nahrál Český symfonický orchestr, o hudbu dobovou se postarali další umělci.

Pokud tedy máte rádi hry i vzdělávání, zkuste se nechat vtáhnout do světa středověkých Čech a podívejte se na zápolení mezi Václavem a Zikmundem. Projděte se po městech a vesnicích tak, jak mohla vypadat ve středověku. Tak, jako středověk sám, ani příběh této hry není jen romantický, ale naopak surový a mnohdy krutý. Byť dopředu víme, jak dopadne, jistě stojí za to podívat se na jeho průběh. Jedná se totiž o největší a nejdražší videoherní projekt, který kdy na našem území vznikl.

Pohled na město Úžice

Komentáře