Za zavřenými dveřmi – o divadle utlačovaných a domácím násilí

"Kolik z vás se nějakým způsobem setkalo s domácím násilím? Ať už jako svědek nebo sama oběť?“

Premiéra "Odchodem to nekončí"- debata s diváky, foto Veronika Jírů

V sále se váhavě zvedne několik rukou. Postupně se přidají ještě další. Sedíme v Rock café na premiéře divadla utlačovaných s názvem „Odchodem to nekončí“. Představení ztvárnily ženy, které mají osobní zkušenost s domácím násilím. Hra vznikla pod vedením Dany Moree, která vede blokový kurz divadla utlačovaných i na FHS UK, a Lízy Urbanové. Příběh je o ženě, která zvažuje se dvěma dětmi odejít od manžela, který jí psychicky i fyzicky ubližuje. Rozjíždí se kolečko pochůzek po úřadech. Škola, OSPOD, azylový dům, policie, poradny. Zjišťuje, co všechno by musela podstoupit a zařídit. Nemá na to sílu. Dochází jí, že samotným odchodem to nekončí.

Když odejdete z domu, může hrozit, že vás partner bude hledat. Budete muset chodit jinou cestou do práce. Zařídit si doprovod. Změnit dětem školu. Nikomu neprozradit místo utajovaného azylového domovu. Ani rodině.

„Policie mi poskytla několik dní ochranu před manželem, který mě fyzicky ohrožoval, než se trochu zklidnil. Nikdo vám už ale nezajistí ochranu před psychickým terorem, který následuje poté a může trvat nekonečně dlouho,“ ozve se paní z publika při diskuzi.

Pokud chcete na partnera podat trestní obvinění, musíte mít v ruce důkazy, že k násilí dochází. Nestačí jen vaše tvrzení. „Já jsem kamarádce pomohla tím, že jsem napsala dopis jako svědectví o tom, že vím, že je týraná,“ přidává se další žena. Stejně tak se hodí mít fotky zranění, rozbitých věcí, lékařské zprávy.

Domácí násilí je často neviditelné, protože se odehrává skrytě doma. Proto může trvat dlouho a je těžké se mu postavit. Odchod je třeba promyslet a naplánovat do posledního kroku. Největší překážkou bývá také vlastní strach. Strach z partnera, strach o tom někomu říct, strach odejít. I proto spoustu žen v takovém vztahu nakonec zůstává i několik let, než se rozhodnou muže opustit. Důkazem včerejšího večera však bylo, že hrdinky představení jeden ze strachů překonaly. Promluvily.

Premiéra "Odchodem to nekončí", foto Veronika Jírů

Komentáře