Norsko a stereotypy

Je to tu! Odlétám do Norska! Když se chystáte na Erasmus v Norsku, všichni vám říkají, jak je to nádherná země, ale všechno je tam drahé, a bude vám zima a je tam tma, a proč že tam vlastně jedete? Zdá se, že všichni jsou najednou větší experti na váš Erasmus než vy samotní. Já jsem se nicméně nenechala zviklat těmito předsudky a na odjezd se moc těšila. Záhy se mi většina stereotypů a předpovědí o Norsku potvrdila. Nicméně to vůbec nezmenšilo mé nadšení nebo radost z toho, co dělám.

Abych hned ze začátku odpověděla na nejčastější otázky ohledně Erasmu v Norsku – ano je to tu drahé, ano příroda je krásná, ano v zimě je tu zima (kde taky není v zimě chladněji?), ano v zimě je tu i méně světla. Vzhledem k tomu, že jsem přiletěla v srpnu na zimu, ani na tmu jsem si stěžovat zpočátku nemohla. Jasně, léto s patnácti stupni je spíš takové jaro, ale pořád to není zima. A dny jsou v létě delší než třeba v Česku. Další z klišé, které se šíří o Norsku, je, že mají drahý alkohol a tabák – ano mají, neskutečně… Průměrná „studentská“ cena piva je 120 korun. Žádná hitparáda, co?

 
Hlavní kampus univerzity v Oslu

Přes všechny tyto stereotypy jsem si za těch několik měsíců Norsko velmi oblíbila a jsem tu spokojená. Asi jako každá věc má i Norsko dvě stránky. K té méně pozitivní stránce stereotypů patří nerozlučně také druhá strana mince – neskutečná úroveň výuky. Studuji na univerzitě v Oslu, která je jednou z největších, ne-li největší v Oslu. Má plno fakult a různých zaměření, s hlavním kampusem nedaleko od centra města a pár dalších fakult rozdrobených po městě. Osloská univerzita je opravdu nádherná. Na hlavním kampusu, kde se soustřeďuje většina fakult, je mimo jiné obrovská prosklená budova – knihovna, dále plno kaváren a restaurací, menza. Většinou má každá fakulta pod sebou svou studentskou kavárnu, která se ve večerních hodinách příhodně mění v bar. Nejen vzhled univerzity je oslnivý, přístup vyučujících a snaha, abyste si připadali co nejvíce začlenění a vítaní, je další plus. Z hlediska výuky, přístupu vyučujících i jiných služeb v rámci univerzity si opravdu nemohu na nic stěžovat. Vše funguje tak, jak má. Stane-li se přeci jen, že něco není, jak má, najde se vždy ochotný vyučující, či jiná pověřená osoba, která vám situaci pomůže vyřešit. Pověstná schopnost a efektivnost Norů se mi také potvrdila.

Hlavní knihovna univerzity v Oslu

Co z toho tedy vyplývá? Norsko je jako každá jiná země plná stereotypů, ne všechny jsou nutně negativní a ne všechny se vždy potvrdí. Vzhledem k tomu, že je Norsko kulturně velmi odlišné od Česka, bylo zpočátku těžké si zvykat a snažit se začlenit. V momentě, kdy začala škola a program zvaný „buddy week“, bylo vše hned snadnější. Potkáte spousty lidí z celého světa, kteří jsou v úplně stejné situaci jako vy. Přestože může být myšlenka vyjet do úplně neznámého, kulturně velmi odlišného města, kde nikoho neznáte děsivá, hlavu vzhůru a do toho. Prvních pár dní je náročných, ale potom už je to jen lehčí a lepší. Rozhodně to stojí za to!

Michaela Lederová
studentka bakalářského oboru Studium humanitní vzdělanosti na FHS UK, momentálně se nachází na studijním pobytu Erasmus+ v Norsku

Komentáře