Studentský ne-průvodce Neapolí antickou i současnou

Prvotní šok je velký. Ne nadarmo se o Neapoli říká, že je malou Indií v Evropě. To město prostě žije svým způsobem.  Stejně tak se o ní říká, že je domovem výtečné kávy a jídla. To vše platí. Ušmudlané uličky voní kávou, ale také jídlem. „Street food“ nabírá v Neapoli zcela nový rozměr. Pizza, pizza frita (jak říká přítelkyně – upgrade langoš), focaccia (tlustá pizza), baba (alkoholem zalitý piškot) a mnoho dalšího. Přejete si mít bezedný žaludek. Najíte se tu daleko levněji, než třeba v Praze. A to i s kávou. Káva je tu pojem sám o sobě. Na každé ulici jsou alespoň dva kafe-bary. Prohodíte pár slov s baristou, dáte si výborné  ristretto „na stojáka“ a jdete dál. Osobně doporučujeme najít bary s kávou Passalacqua. Je to přímo neapolská káva a má výbornou čokoládovou dochuť.

Studentský ne-průvodce Neapolí antickou i současnou
Foto - Martina Jelínková


Stejně tak je to město kultury. Jak by ne, je to jedno z nejstarších měst v Itálii. Jak už samotný název napovídá, jedná se původně o novou polis řeckých osadníků. A stáří, to je na městě patrné všude. Město vypadá, jako by se mělo každou chvíli rozpadnout. Jen tak vypadá už několik tisíc let. Katakomby s nápisy prvních křesťanů či domnělá Vergiliova hrobka jen lehce dokazují její stáří. A samozřejmě její proslulé sousedky – Pompeje a Herculaneum.

Člověk se občas potřebuje tak nějak přesvědčit, že to, o čem čte v knihách, skutečně existuje. Potřebuje si „osahat“ materiál, se kterým pracuje. Takový chemik teoreticky navrhne vzorec a následně jej zkusí praktickým pokusem. Historik to má těžší. Zvlášť, pokud je jeho oborem antika. Naštěstí máme antiku „v konzervě“.



Díky erupci Vesuvu, který  dne 24. srpna roku 79 n. l. při oslavě Vulcanalií[1]  přikryl několik římských měst až 6 metrovou vrstvou popela, můžeme navštívit antiku skutečnou.  Mezi jinými pohřbil i relativně veliké město Pompeje.  Právě velikost je něco, co vás na první pohled praští do očí. Vždy, když jsem o Pompejích četl, nedokázal jsem si představit, jak velké město to vlastně bylo. Představoval jsem si pár domů kolem náměstí. Rozhodně nečekáte něco takového. Teprve když hodiny procházíte širokými bulváry, honosnými vilami, domy pekařů, obchodníků, zahradami, pohřebišti, teprve poté vám to dojde. Město je obří a přesně v té podobě, v jaké zemřelo. Na mne silně zapůsobilo. Přesto je třeba zajít také do neapolského archeologického muzea. Všechny podstatné památky, které by vystavením povětrnostním podmínkám mohli utrpět poškození, byly přesunuty právě sem. Návštěva antiky by tak nebyla kompletní.

National Geographic Italy

Nejen díky Pompejím a kávě stojí za to navštívit Neapol. Ne nadarmo se říká – spatřit Neapol a zemřít. Byť s tou smrtí to zatím nebudeme přehánět. Srdce příjemně zahřála i náhodou nalezená ulice Jana Palacha. U cedule s jejím označením visely květiny. I jinde znají jeho jméno.

Foto - Martina Jelínková


Článek o tom, jak jsme se do Neapole dostali a jak to udělat levně, najdete zde.



[1] Svátky boha Vulkána, které se slavily 23. srpna, pokud je původní zpráva o výbuchu v srpnu pravdivá. Novější výzkumy však naznačují, že k výbuchu došlo spíše v říjnu či listopadu.

Komentáře