Prázdné dny

„Prázdniny máme, co s tím uděláme,
to je náš jediný problém.
Škola nám končí a nápady tančí,
co všechno můžeme zažít.“


Věřím, že mnozí z vás výše uvedená slova s trochou nostalgie poznáváte. Jestliže je tomu naopak, jedná se o text úvodní znělky (dětského) amerického animovaného seriálu od Disney s názvem Phineas a Ferb. Jistě vás zajímá, za jakým účelem mám potřebu citovat zrovna toto (umělecké) dílo. Jednoduchá odpověď se skrývá v textu samém. Tématem dnešního článku jsou plány na léto a přinejmenším v mém případě výše zmíněná ukázka moje prázdniny dokonale vystihuje, a to jak svým nejistým tázavým obsahem slov, tak i relativně infantilní bezstarostnou formou zpracování.

Prázdné dny

Abych byl upřímný, nikdy nemám příliš konkrétní rozvrh toho, co bych rád během prázdnin udělal, avšak jejich koncept mám pevně stanovený. Doba léta pro mě znamená, že přichází čas doplnit všechny „profánní“ záležitosti, na které jsem si během úporného školního roku nedokázal vynahradit dostatek času (ačkoli jsem si zcela vědom toho, že se jedná o problém lenosti a prokrastinace). Můj plán je vskutku prostý; chci si přečíst knihy, které se mi nahromadily za poslední měsíce na zaprášených policích, rád bych zhlédl nějaký mírně připitomělý seriál a rovněž bych si přál ukojit svoji potlačovanou závislost na počítačových hrách. Ačkoli neznám etymologii slova „prázdniny“, rozhodně si nepřeji, aby byly prázdné. To, co bych však s velkou radostí během horkých letních dnů vypustil, jsou záležitosti „sakrální“, což, jednoduše řečeno, znamená vyhnout se odborným knihám, studiím nebo dokumentům, kterých si dozajista (ať již dobrovolně či s mírnou dávkou násilí) užiji od října více než dost, o tom studenty FHS jistě nemusím dlouze přesvědčovat. 

Když se řekne léto, spousta lidí si jistě okamžitě představí koupaliště či bazén, kde by si mohli svlažit svá sluncem rozpálená těla, kdežto já si mnohem raději představím ságu o legendárním Zaklínači nebo starého dobrého Maxe Payna, který mi spolu s Phineasem a Ferbem a jejich báječnými melodiemi pomůže svlažit studiem přehřátý mozek, jenž má být na podzim připravený na čerstvou dávku informací a jisté profesní deformace. Jistě by se dalo říct, že prázdniny jsou dobou, kdy se vracím z filosofických a metafyzických výšin zpět na zem k troše té jednoduché všednosti a bezstarostnosti. Doufám, že vše letos vyjde. A co vaše prázdniny?

- Roman Sukdolák

Komentáře