Jak kombinovat studium s prací… a nic z toho nešidit

Pokud nepotřebujete moc spát a nemáte žádný soukromý život, nebudete mít problém. V opačném případě se připravte na neustálé plánování každé hodiny.
Na studium FHS neexistuje univerzální návod. Je zde tolik možností, kolik je tu studentů. My „kombíci“ to máme ještě trochu komplikovanější tím, že každý z nás školu kombinuje s jinou činností. Podělím se s vámi o pár postřehů, které by se vám mohly hodit.

Jak kombinovat studium s prací… a nic z toho nešidit


Plánujte. Zjistěte si, jaké všechny texty si máte během semestru přečíst. Koukněte, jak jsou dlouhé, a odhadněte, jak dlouho vám bude trvat je přečíst. Připočtěte 20 % a tolik času si na ně vyhraďte. Když půjde do tuhého, domluvte se v práci, že v kanceláři budete v půlce dne neplacenou hodinku věnovat učení, protože budete efektivnější, když se naučíte činnosti střídat. Ve zkouškovém jsem si pak plánovala i pauzy na záchod, aby mi nenarušovaly učební soustředění.

Berte si texty všude s sebou. Počítejte s tím, že se naučíte číst a psát všude – v autobuse, v čekárně, při obědě, v hospodě i na fesťáku. Rychle si tak zvyknete, že vás okolí bude mít za intelektuální podivíny. Možná to bude i tím, že své přátele budete často nevyžádaně obohacovat právě přečtenými zajímavostmi.

Naučte se dělat si dobré výpisky. Na FHS se nevyplatí učit se z cizích poznámek. Zvlášť ne při kombinovaném studiu, kdy se zpravidla neúčastníte přednášek a nemáte vžito, na co je kladen důraz. Můžete si ale do mobilu stáhnout přednášky nahrané do Moodlu a poslouchat je, kdykoli nemáte možnost číst. Nabízí se sprcha, fitko, řízení auta a na filosofické přednášky se perfektně běhá.

Poslední rada je ale jednoznačně nejdůležitější. Najděte si takový přístup, který vás bude bavit. FHS nabízí tolik zajímavých příležitostí, že by byla věčná škoda studovat s nechutí a přemáhat se. Jen je občas potřeba projít pár slepých uliček a najít si to své.

Agáta Hrdličková
studentka navazujícího magisterského oboru Genderová studia na FHS UK

Komentáře