Na Erasmus s rodinou? Proč ne!

Nejsme typickými studenty. Alespoň ne v Česku. Je nám 23 let, máme skvělého dvouletého syna Samuela a oba studujeme – aktuálně v německém Frankfurtu nad Mohanem.



Baví nás bořit předsudky, že s dětmi se studovat nedá. Pravdou je, že i přes spousty zvýhodnění, které české školství studujícím rodičům nabízí (možnost bezplatného prodloužení i přerušení studia), mnoho takových u nás nenajdete. A přitom právě na FHS lze studium díky poměrně volnému rozvrhu povinností rodičovství dobře přizpůsobit.


Na Erasmus s rodinou? Proč ne!

Když jsme se rozhodli na tuto výzvu kývnout a odjet jako rodina na Erasmus, Německo se ukázalo být skvělou volbou. Svou blízkostí, finanční dostupností, a především vstřícností vůči rodinám s malými dětmi. A taky jsme zde s Kubou našli oba svou partnerskou univerzitu (Kuba obor mezinárodní marketing na Frankfurt Univeristy of Applied Scinces; já etnologii na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetheho).

Na začátku na nás čekala spousta překážek. Najít cenově dostupné bydlení ve světové finanční metropoli je celkem oříšek a čekací doba na místo ve školce často dosahuje i několika let. Tak jak jsme to vyřešili? Koleje jsme museli zavrhnout, protože byly buď pro jednotlivce, nebo příliš luxusní a drahé. Byt nám nakonec pomohla najít Kubova univerzita. Sice byl až v půlhodiny vzdáleném sousedním městečku Bad Vilbel, zato prostorný, klidný a cena pronájmu odpovídala malému kamrlíku v centru Frankfurtu.

Samíka jsme v časech přednášek zapsali do univerzitní flexibilní školičky („flexible childcare“), protože o regulérní místo ve školce jsme si nestihli zažádat. Jsme tu ale velmi spokojení a musím říct, že bych tuto službu v Česku uvítala. Školička má v kampusu svou vlastní budovu a hřiště a o děti se starají studenti pedagogické fakulty. Mají na starost vždy maximálně pět dětí (většinou ale dvě až tři) a přijímají miminka dokonce už od 7. týdne věku! Rodiče v Německu se nejčastěji vrací do práce nebo do školy mezi 7. a 10. měsícem dítěte. Dbají zde na poctivou adaptaci, aby si dítě na školku v pohodě zvyklo. A tak na nás Samík po třech týdnech volá:„Tschüüüs!“ a s úsměvem na tváří běží za „strejdou“ Robinem, sympaťákem v našem věku, aby si s ním na uvítanou plácnul… A my můžeme s čistým svědomím studovat.



O tom, jak probíhá studium etnologie ve Frankfuru, čím se liší od studia u nás, nebo o tom, jak Samík překonával jazykovou bariéru, třeba zase příště.

Eliška Holšánová
studentka bakalářské programu Studium humanitní vzdělanosti na FHS UK

Komentáře