Blahý klid

Je třetí neděle adventní, na stole hoří na věnci svíčky, bytem voní skořice a okno se mlží párou, která vychází z trouby pokaždé, když ji otevřu. V troubě se pečou rohlíčky a za chvíli do ní půjde štola, na niž právě usilovně hnětu v míse těsto. A přemýšlím o útržcích rozhovorů zaslechnutých ve škole, v obchodě, v metru… Všechny měly podobný motiv, lidé se navzájem s jakousi pýchou v hlase trumfovali v tom, kdo míň spí, kdo má na krku víc zkoušek, kdo se učí do pozdější ranní hodiny a podobně. Opravdu mají všichni radost z toho, že jsou ve stresu?



Když jsem štolu vyndala z trouby, byla prasklá nejen vejpůl, ale celá ta proláklina se rozbíhala v síť menších prasklinek, sladké pečivo drželo jen silou vůle. Dala jsem tam totiž moc droždí. Tak to funguje, když dáte do pečiva moc droždí, velmi pravděpodobně vám popraská. A víte co? Když máte moc práce, šílené množství aktivit a hodně stresu, velmi pravděpodobně popraskáte taky. Přestože to na základě zmiňovaných vyslechnutých rozhovorů vypadá jako ohromná móda, je to spíš ohromně nebezpečné. Štola se dá tedy jíst i rozsypaná, ale rozsypaná lidská bytost se vystavuje nebezpečí jak fyzických, tak psychických problémů.


Zkuste proto teď o Vánocích zvolnit, odpočívat, snít si a přemýšlet o hloupostech, být se svými blízkými, ne jen u knížek. Já vím, že se blíží zkouškové, a že nás čekají náročné zkoušky. Ale na každou zkoušku jsou tři pokusy a není ostuda využít dva nebo všechny tři. A rozhodně není podstatné, na kolikátý pokus se to povedlo! Podstatné je, že nebudete vysílení a vystresovaní ještě půl roku, a že se do školy nepřestanete těšit.


Nechci tím rozhodně nabádat k tomu, abyste se nepřipravovali, nevěnovali se práci a zájmům. Protože stejně jako to droždí v pečivu je to důležité! Ale v rozumné míře. A jednou za čas je důležité i to lenošení, zvlášť o Vánocích.

Komentáře