Benefity pro studenty, o kterých možná nevíte

Být student není zrovna finanční výhra. Nájmy jsou vysoké, ceny potravin také zrovna neklesají, a i v dobách korony je přeci jen potřeba se čas od času do něčeho obléct a někam vyrazit – a studium vám v tom zrovna dvakrát nepomůže. Přesto by nebylo fér říkat, že má z finančního hlediska jenom nevýhody. Poskytuje totiž několik docela příjemných benefitů, o kterých by byla škoda nevědět.



Nejnovější Word pro každého

Jako studenti FHS máte kupříkladu možnost pořídit si zdarma kompletní balíček Microsoft Office 365 s Wordem, Excelem, PowerPointem, Teamsy a řadou dalších programů. Nemusíte tak shánět alternativní software a následně řešit, že váš vyučující soubor v netradičním formátu neotevře, jako se to hojně dělo za mých bakalářských let. Stačí mít přihlašovací údaje do SISu.

Grammarly Premium vám vybrousí sloh

Všechny, kdo potřebují psát anglicky, jistě potěší bezplatná univerzitní licence Grammarly Premium. Grammarly je velmi užitečný nástroj, který vám zkontroluje pravopis, opraví čárky, navrhne vhodnější slovní zásobu nebo zjednoduší příliš krkolomné větné konstrukce. Ani v základní verzi není k zahození, kvalitativní skok verze prémiové ale rozhodně poznáte. Licence na Grammarly se půjčují elektronicky v knihovně a následně se aktivují přes e-mail.

Levnější elektronika, knihy i oblečení s ISICem

Patrně nejznámějším zdrojem slev a finančních výhod je průkaz studenta s licencí ISIC. Nejspíš není třeba zmiňovat studentské slevy na dopravu, jste si ale jisti, že víte o všem, co ISIC nabízí? Můžete s ním levněji nakupovat knihy, elektroniku i oblečení, jíst v restauracích, lyžovat nebo se hlásit do nejrůznějších vzdělávacích kurzů. Výhody nabízejí banky, operátoři i celá řada kulturních památek, a to nejen v České republice: já jsem s ISICem například zadarmo navštívila Louvre. Podívejte se na kompletní seznam slev v ČR i v zahraničí přímo na stránkách ISIC, stačí si vybrat.

Když se na studentství podíváme prizmatem všech nabízených benefitů, není to nakonec tak špatné. Nájmy jsou sice vysoké a jíst se musí, ale univerzita i řada dalších institucí se snaží, aby se to přeci jen dalo zvládnout. A kromě toho jsou tu i další věci: od knih k rozebrání před fakultní knihovnou, přes prospěchová a další stipendia a programy na podporu studia v zahraničí, až po velmi široký přístup k předplaceným elektronickým zdrojům na seminářky i závěrečné práce (za všechny zmiňme nejpopulárnější JSTOR). Šanci je využít máme všichni. Byla by škoda ji promarnit.

Komentáře