Jsem doktorand. A co teď?

Být čerstvým doktorandem není jen tak. Ať už přicházíte jako novopečení magistři nebo protřelí zaměstnanci (případně oboje dohromady), celá řada věcí se pro vás může změnit; obzvlášť pokud se rozhodnete všeho nechat a věnovat se doktorátu opravdu naplno. Tehdy se totiž musíte postarat o celou řadu praktických věcí. Co se na úvod doktorského studia hodí vědět?



Zdravotní pojištění mile překvapí, sociální méně

Pokud jste žili v domnění, že doktorandi, kteří dosáhli určitého věku, si musejí platit zdravotní pojištění sami, čeká vás milé překvapení: tenhle předpis už totiž neplatí. Stát usoudil, že limitovat dokončení doktorátu věkem nemá smysl a pokud tedy studujete svůj první doktorský obor v prezenční formě, uhradí ho za vás ve standardní době studia sám (jak se píše například na oficiálním webu doktorského studia Karlovy Univerzity). Jen pozor: nesmíte být zároveň zaměstnanec ani OSVČ, případně to přehnat s výdělkem na DPP či DPČ (měsíční limit činí 10 000 Kč na DPP a 3 000 Kč na DPČ). Také je třeba nezapomínat, že všechny změny máte povinnost hlásit pojišťovně sami, takže skutečnost, že jste doktorand a stát by za vás měl hradit zdravotní pojištění, musíte ohlásit také. Máte na to lhůtu 8 dní a často to lze vyřešit elektronicky - stačí si zjistit, jaké má vaše pojišťovna požadavky. Určitě ale budete potřebovat potvrzení o studiu.

Co se sociálního pojištění týče, tam se velká překvapení nekonají. Pokud nejste výdělečně činní, sociální pojištění platit nemusíte. Berte ovšem v potaz, že doba doktorského studia se nepočítá jako odpracovaná doba na důchod (jakož ostatně žádné vysokoškolské studium, které se odehrálo po roce 2010) a to, že neodvádíte sociální pojištění, vašemu budoucímu důchodu taky dvakrát nepřidá.

Na studijní už nepište 

Bohužel jsou nenávratně pryč doby, kdy se šlo úplně se vším obrátit na Studijní oddělení. Jako doktorandi na FHS už s ním do kontaktu nepřijdete, namísto něj totiž řeší všechny administrativní a technické záležitosti Oddělení doktorských studií. Netřeba se obávat, jeho osazenstvo je stejně milé a ochotné, na jaké jsme byli zvyklí ze studijního. Stačí si zapamatovat intuitivní e-mail phd@fhs.cuni.cz nebo zajít osobně do kanceláře 1.25 v novém fakultním sídle v Libni. Úřední hodiny najdete na webu.

SIS nezapomíná

Pokud se na doktorát vracíte po delší době od dokončení magisterského studia, hodí se vědět, že na vás univerzita tak docela nezapomněla. Pravda, do SISu už se se svými tehdejšími údaji nepřihlásíte, váš záznam ale stále existuje. Stačí si tedy zajít s občankou a starou studentskou kartičkou do jednoho z výdejních center Univerzity Karlovy (v Celetné, na Právnické fakultě nebo na Matfyzu) a ke svému dávnému loginu dostanete nové heslo, kterým se – se slzou dojetí – budete moct do SISu znovu přihlásit. A třeba se rovnou vrhnout na sestavování individuálního studijního plánu.

Ať už se na univerzitu vracíte nebo jste ji nikdy neopustili, jedno je jisté: jako doktorandi vstupujete do nové a zvláštní formy existence, ve které se o sebe do značné míry musíte starat sami. Nesete odpovědnost za podobu svého studia i za plnění svých závazků; nikdo jiný za vás nevyjedná zahraniční stáž ani nesepíše grantovou žádost. Už nejste studenti v pravém slova smyslu. Jste aspirující vědci, kteří stojí na vlastních nohou. Užijte si tu svobodu a nezávislost. Se vším, co k tomu náleží.

Komentáře