KáPéZetka pro prváka

Začátky jsou těžké. Je to jenom rok, co jsem se na začátku října chystala na svou první přednášku na FHS, takže si to moc dobře pamatuju. Ztratit se třikrát denně je úplně běžné. Ztrácela jsem se při hledání učebny, v množství povinností i možností, v nových informacích. Chtěla bych vám proto nabídnout pár rad do začátku. Třeba potom budete méně ztracení. Některé určitě zazněly na Letní škole, ale pokud jste tam nebyli nebo jste si zrovna zdřímli (protože jste přicestovali bůhví odkud a museli jste vstávat v pět ráno), budou se hodit. Krom toho mám možná pár es v rukávu navíc.



1.  Kontaktujte spolužáky
Pokud jste tak ještě neudělali, přihlaste se do facebookové skupiny prváků vašeho ročníku. Jistě existuje. S vysokou pravděpodobností hledáte nebo zjišťujete něco, po čem pátral už někdo před vámi, takže vám poradí. Někdy nebudete moct přijít na přednášku či seminář, a tak snadno najdete někoho, kdo vám poví, co se dělo.

Ideální je samozřejmě seznámit se s někým v každém předmětu, na který chodíte, což ovšem někdy může být trochu složité (ať už z nedostatku extraverze nebo jiných důvodů). Rozhodně ale doporučuju si najít aspoň jednu spřízněnou duši. Víc hlav víc ví, více hlav více smyslů a tak dále; vždyť to znáte od tety Kateřiny. Zkrátka je dobré mít někoho, s kým budete hledat schovanou studentskou místnost, půjčovat si zápisky, někoho, kdo vás pochopí, když budete ve slabé chvilce nadávat, že je toho moc, protože v tom jede taky.

2. Předcházejte panice
Panika vzniká z různých důvodů, pokusím se uvést ty nejčastější a zároveň doporučím, jak jí předcházet.

Mohlo se stát, že jste při zápisu předmětů alias v klikací soutěži neulovili vysněný předmět a teď z toho nemůžete klidně spát. Není nic snadnějšího než počkat, zda se do uzavření zápisu někdo neodhlásí, nebo napsat vyučujícímue-mail s žádostí o zápis nad limit.

Dalším důvodem je výše zmiňovaný stres, že toho máte moc. Já vím, že je v nabídce povinně volitelných kurzů minimálně padesát takových, které chcete zkusit. Pamatujte ale, že v každém semestru prvního ročníku máte tři povinné zkoušky, na které se budete muset naučit. Taky si chcete někdy prostě vydechnout, zajít si na kafe nebo běhat. Je nesmysl vzít si toho tolik, že budete mít každý den pět kurzů a ve zkouškovém nervy v kýblu a stres, že nevíte, co dřív.
Nejlepší je vzít si tolik kurzů, abyste po jejich splnění měli ideálních třicet kreditů za semestr. To se dá se správným plánováním spokojeně zvládnout.

Správné plánování je samozřejmě dalším spolehlivým „lékem“ na paniku. Seminárky a referáty nedělejte půl dne před tím, než je máte odevzdat. To je spíš čas je už jen překontrolovat a poslat. O tom, jak si správně rozvrhnout čas na učení, si však ještě přečtete.

A poslední radu proti panice vám jistě nedávám jen já, už jste ji mnohokrát slyšeli a ještě uslyšíte. Pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Vyučující mají konzultační hodiny (informace o nich k nalezení v kontaktech v SISu), kam se můžete chodit ptát, pokud jste něčemu na přednášce nerozuměli. Úřední stránku studia vám zase pomůže zvládnout studijní oddělení. Opět slovy tety Kateřiny: Líná huba, holé neštěstí.

3. Záludná zákoutí
Ačkoli budova školy nemá pohyblivé schody jako ta bradavická, může se to tak někdy zdát. Já jsem kupříkladu zoufale hledala učebnu, která nikde nebyla, a až poté jsem zjistila, že si musím dát pozor, jestli mám jít do budovy A nebo do budovy B. Snadno to zjistíte v SISu po rozkliknutí předmětu.


Pokud máte jít do budovy A, jděte schody vedle menzy. Do budovy B pak po schodech vedle knihovny. Ono je to sice napsáno nade dveřmi ke schodům, ale snící nebo do knihy hledící člověk si toho těžko všimne.


Celý plánek budovy naleznete zde, určitě se bude hodit (já jsem si ho vytiskla a prvních pár týdnů nosila u sebe.

Dalším oříškem pro orientaci je učebna zvaná Akvárium. Ta vůbec není v budově, ve které ostatní učebny, ale naproti, tam, kde studovna.


Posledním místem, na které upozorním, je knihovna. Na plánku výrazně viditelná, ale v reálu se tváří trochu jako Komnata nejvyšší potřeby (když už jsme u těch rowlingovských metafor). Prostě kolem ní projdete a sotva si jí všimnete. A přitom za všimnutí tolik stojí! Pro studenty je zdarma, má všechny povinné knihy, seženete v ní podklady k referátům i seminárním pracím. Mé oblíbené jsou regály s množstvím filosofie (i v různých jazycích!). Ve studovně je pak klid na učení, materiály hned po ruce a v přítomnosti ostatních studujících a blízkosti učeben se i hůře prokrastinuje.

Na závěr ještě jednu radu, jejíž písmenko se mi do KáPéZetky nehodí, ale je důležitá. Zaslouží si vlastní odstavec. Nebojte se! Ze začátku se zdá, že je toho hodně, ale jakmile se trochu rozkoukáte a zvyknete si, nebude to vypadat tak hrozivě. Většina problémů má řešení a vždycky se najde někdo, kdo vám bude schopný ono řešení pomoct najít.

Studium totiž nemá být stres, ale zábava. A že na FHS to skutečně zábava je! Však uvidíte. Hodně štěstí!

Komentáře